Anger and jealousy can no more bear to lose sight of their objects than love.-
George EliotΕίναι τρομερό πόσα πράγματα ανακαλύπτει κανείς σερφάροντας στο διαδίκτυο. Με αφορμή μια ταινία που είδα πρόσφατα , -λεπτομέρειες της οποίας παραθέτω- , έκανα μια μικρή έρευνα η οποία ομολογουμένως με εξέπληξε.
Η ταινία τιτλοφορείται
Swimfan ή όπως είναι ο ελληνικός τίτλος
Ερωτική Ψύχωση. Συναρπαστική !!!Τη συστήνω ανεπιφύλακτα …στην άλλη πλευρά. Ή μάλλον και στις δύο πλευρές.
«Η πιο φανατική του θαυμάστρια μόλις έγινε... Ο Χειρότερος του Εφιάλτης!»
(…)Ο Μπεν Κρόνιν είναι ένας τελειόφοιτος λυκείου με λαμπρό μέλλον μπροστά του, αφού χάρη στις κολυμβητικές ικανότητες του έχει ήδη εξασφαλίσει υποτροφία στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ενώ δίπλα του έχει μια εξαιρετική κοπέλα, την Εϊμι.
Όταν όμως περνά μια νύχτα με την σαγηνευτική –και προσφάτως αφιχθείσα στην πόλη –Μάντισον, εκείνη παθιάζεται μαζί του και η ονειρεμένη ζωή του μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς η εμμονή της παίρνει τη μορφή προδοσίας, εκδίκησης, τρέλας, ακόμη και φόνου._
Αυτά για την ταινία. Βάζω λοιπόν στο Θεό Google τη λέξη Obsession και πατάω Enter. Χιλιάδες αποτελέσματα που φυσικά δεν είχα το χρόνο και το κουράγιο να διαβάσω , αλλά συγκέντρωσα…. το ζουμί που έλεγε και η φιλόλογος μου , καλή της ώρα όπου και αν βρίσκεται.
Έχουμε και λέμε:
Obsession. Ουσ. (ψυχολ.)ιδεοληψία -- έμμονη ιδέα-, μονομανία, συνεχής και επίμονη ενόχληση, (ψυχολ.) ιδεοληψία, ψυχαναγκασμός, ψύχωση, καταδυνάστευση από έμμονη ιδέα, εικόνα ή επιθυμία.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη: Γνωρίζετε ότι το 1% των ελλήνων πάσχει από κάποιας μορφής ψύχωση? ¨Οχι???? Ούτε εγώ αλλά να που το έμαθα και ….έδωσα αρκετές απαντήσεις….
Άλλα χρήσιμα συμπεράσματα:
Η ψύχωση οδηγεί στην απώλεια επαφής με την πραγματικότητα
Η ψύχωση σχετίζεται με ασθένειες που επιδρούν στον εγκέφαλο (για παράδειγμα σχιζοφρένεια). Τα άτομα που πάσχουν από ψύχωση μπορεί να έχουν παραισθήσεις, φαντασιώσεις και σύγχυση στις σκέψεις τους. Τα φάρμακα και η κοινοτική υποστήριξη μπορεί να ανακουφίσει, ή και ακόμη να εξαλείψει τα ψυχωτικά συμπτώματα.
*****Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε
δεν μπορούν να λυθούν στο ίδιο επίπεδο σκέψης
που βρισκόμασταν όταν τα δημιουργήσαμε"
Albert Einstein
Oι άνθρωποι ανατρέχουν στην ψυχοθεραπεία όταν:
Αισθάνονται έντονα και επίμονα αισθήματα άγχους, φόβου, θλίψης, σύγχυσης, ανίας, εξάντλησης η έλλειψης ελπίδας τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν μόνο με τις δικές τους προσπάθειες ή δεν γνωρίζουν τα ακριβή αίτια των αισθημάτων τους.
Οι συναισθηματικές και συγκινησιακές δυσκολίες διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της καθημερινής τους ζωής.
Ενώ θέλουν δυσκολεύονται να αλλάξουν κάποια επιβλαβή συνήθεια ή συμπεριφορά.
Αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας στις σχέσεις τους με άτομα του στενού περιβάλλοντος.
Δυσκολεύονται να βρουν φίλους ή ερωτικούς συντρόφους.
Η ζωή τους χαρακτηρίζεται από έλλειψη στόχων, αξιών και ιδανικών και δυσκολεύονται να αναλάβουν ευθύνες.
Συντρίβονται κάτω από το βάρος των περιστάσεων χωρίς να μπορούν να νιώσουν
χαλάρωση και χαρά.
Αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο και δεν είναι κυρίαρχοι της ζωής τους.
Βασανίζονται από πιθανές ψυχογενείς σωματικές ενοχλήσεις όπως: έλκος στομάχου, δερματικά εξανθήματα ή άσθμα.
Επιθυμούν να διαχειρίζονται καλύτερα αρνητικές καταστάσεις, αισθήματα και συμπεριφορές όπως:
χαμηλή αυτοεκτίμηση, εργασιακό στρες, έμμονες ιδέες, ψυχαναγκαστικές πράξεις, διαταραχή της όρεξης για φαγητό, δυσκολία αυτοσυγκέντρωσης, μνήμης και προσοχής, διαταραχή του ύπνου, εξαρτήσεις, θρήνο για τον αποχωρισμό ή το θάνατο αγαπημένου προσώπου, προβλήματα σχολικής συμπεριφοράς, προβλήματα επικοινωνίας ομάδων, ψυχολογικά προβλήματα ή προκλητικές συμπεριφορές οικογενειακών μελών ή φίλων.
Η συμβολή του ψυχοθεραπευτή
Σε ποιόν μπορείς να πεις:
Κοίτα τη γυμνότητά μου, κοίτα εδώ τις πληγές,
την κρυφή οδύνη, την απογοήτευση, την αγωνία,
τον πόνο, την ανέκφραστη δυσαρέσκεια, το φόβο, τη μοναξιά.
Άκουσε με για μια μέρα, μια ώρα μόνο,
μονάχα για ένα λεπτό,
για να μην περάσω στον τρόμο της άγριας απομόνωσης.
Ω! Θεέ μου! Δεν υπάρχει κανείς να με ακούσει;
Seneca
(Ρωμαίος φιλόσοφος 65 μ.Χ.)
Τα ψυχολογικά προβλήματα ανατρέπουν επώδυνα την εσωτερική μας ισορροπία. Αισθήματα κατωτερότητας, ανασφάλεια, φοβίες, κατάθλιψη και έμμονες ιδέες επηρεάζουν αρνητικά την προσωπική μας πορεία. Οι σχέσεις μας τραυματίζονται από συχνές συγκρούσεις και δυσκολίες στην επικοινωνία. Γινόμαστε θύματα ανεξέλεγκτων ψυχικών δυνάμεων, που μας σπρώχνουν στην απογοήτευση, τη μοναξιά και την απελπισία. Νοιώθουμε αιχμάλωτοι, σ’ ένα φαύλο κύκλο, απ’ όπου είναι αδύνατο να ελευθερωθούμε.
Αν έχουμε διατηρήσει την ικανότητά μας να αναζητήσουμε μια σχέση υποστήριξης και αν είμαστε αρκετά υγιείς ώστε να υπερνικήσουμε τις αντιστάσεις, ίσως απευθυνθούμε σε κάποιο ψυχοθεραπευτή.
.......Αυτό το τελευταίο και κάτι παραπάνω , ομολογώ με έβαλε σε σκέψεις. Βρε μπας και δεν είναι μόνο 1% αυτό το ποσοστό αλλά ακολουθεί την τιμή της βενζίνης? Τώρα να είμαι εγώ τόσο «τυχερή» και να έχω συναντήσει τουλάχιστον ένα τέτοιο άτομο τον τελευταίο καιρό? Παίζει και αυτό το ενδεχόμενο….
Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι ακόμα και αν κάποιος μας επιτεθεί φραστικά ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο δεν θα πρέπει να του επιτρέπουμε να μας πληγώνει ή να μας προκαλεί οποιοδήποτε άλλο αρνητικό συναίσθημα. Η λύπη η αγωνία ο θυμός η αποδοχή ενός εκβιασμού και άλλα παρόμοια συναισθήματα δεν εξυπηρετούν σε τίποτα, απλούστατα μας κρατούν από το να δράσουμε, μας φέρνουν σε ακινησία. Δεν υπάρχει περίπτωση όλοι μας να συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο και ούτε μπορούμε να ελέγξουμε τις συμπεριφορές άλλων. Πρέπει να αποδεχόμαστε ότι πολλές φορές οι άλλοι θα συμπεριφέρονται με τρόπους μη αρεστούς σε εμάς, ακόμα και αν αυτό οφείλεται σε κάποια ασθένεια και δεν είναι στοιχείο του χαρακτήρα τους.
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην φορτιζόμαστε συναισθηματικά από τέτοιες συμπεριφορές και να τις αντιμετωπίζουμε μόνο όταν είναι προς το δικό μας συμφέρον. Αν λυπόμαστε για κάτι που δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να αλλάξουμε στερούμε τον εαυτό μας από την δυνατότητα να προχωρήσει σε κάτι πιο δημιουργικό. Αν λόγο μίσους θέλουμε να εκδικηθούμε κάποιον επίσης στερούμε από τον εαυτό μας την ενασχόλησή με πιο χαρούμενα και δημιουργικά πράγματα. Η ενασχόληση μας με συμπεριφορές άλλων που δεν μας αρέσουν ουσιαστικά μας ακινητοποιεί, μας στερεί από άλλες χαρούμενες και δημιουργικές στιγμές, γίνεται ψύχωση και έμμονη ιδέα χωρίς να το καταλάβουμε.
Δεν λέω πως δεν πρέπει ποτέ να αντιδρούμε, πρέπει σίγουρα να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και ότι πιστεύουμε πως είναι σωστό. Να τα υποστηρίζουμε με σθένος, βασιζόμενοι στην λογική, στηρίζοντας την δική μας άποψη. Ακόμα και με ευγένεια αν εσείς πιστεύεται ότι είναι πρέπον (δεν υποστηρίζουν όλοι την ευγενική συμπεριφορά πάντα).
Αχρείαστα να είναι:
Γραμμή Κοινωνικής Βοήθειας.
Τηλ. 210 -197 όλο το 24ωρο, χωρίς χρέωση.
Πηγές :
www.psyche.gr Topics in Brain & Behavior
· Ιστοσελίδα μελέτης για το Εγχειρίδιο Βιολογικής Ψυχολογίας του Kalat
· Psych Web