isn't it ???

isn't it ???

18.9.06

Όσκαρ Γουάιλντ χωρίς υπότιτλους


Watch your "Thoughts," they become words.
Watch your "Words," they become actions.
Watch your "Actions," they become habits.
Watch your "Habits," they become character.
Watch your "Character," for it becomes your "Destiny

« Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως μέσα σε αυτό το γράμμα θα υπάρξουν πολλά πράγματα που θα πληγώσουν βαριά την ματαιοδοξία σου. Αν γίνει έτσι διάβασε πάλι και πάλι αυτό το γράμμα ,’ώσπου να σου σκοτώσει τη ματαιοδοξία. Αν βρεις κάτι σε αυτό το γράμμα για το οποίο θα νιώσεις πως σε κατηγορώ άδικα, μην ξεχνάς πως πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που υπάρχει τουλάχιστον κάποιο λάθος για το οποίο άδικα μας κατηγορούν.

Αν πας να παραπονεθείς όπως έκανες στη περίπτωση προγενέστερου γράμματος μου ,όπου έδειχνα την περιφρόνηση μου για σένα ,κι επιζητήσεις με κολακείες και παρηγοριές να ικανοποιήσεις τη φιλαυτία ή την ξιπασιά σου , θα είσαι ολότελα χαμένη . Αν βρείς έστω και μια ψεύτικη δικαιολογία ,σύντομα θα βρεις εκατό και πάλι θα είσαι αυτό που ήσουν και πρίν .Εξακολουθείς να πιστεύεις ότι σου αποδίδω ανάξια κίνητρα? Αλίμονο! εσύ δεν είχες κίνητρα στην ζωή σου. Είχες απλώς ορέξεις. Το κίνητρο είναι στόχος πνευματικός. Το πεζοδρόμιο και ότι κυλάει στα ρείθρα του είχε αρχίσει να σε γοητεύει. Αυτή ήταν η αρχή της πτώσης σου.

Θα πρέπει να διαβάσεις αυτό το γράμμα μέχρι τέλους , έστω κι αν η κάθε λέξη είναι για σένα ο θερμοκαυτήρας ή το νυστέρι του χειρουργού που σου κάνουν τη ντελικάτη σάρκα να καίγεται και να ματώνει. Να θυμάσαι ότι ο τρελός στα μάτια των Θεών και ο τρελός στα μάτια των ανθρώπων είναι δυο πράγματα πολύ διαφορετικά. Και να θυμάσαι επίσης ότι ο αληθινός βλάκας ,αυτός που οι Θεοί σαρκάζουν , είναι εκείνος που δεν γνωρίζει τον εαυτό του.

Η ηθική δεν με βοηθάει. Ενώ βλέπω πως δεν υπάρχει τίποτα κακό σε ότι κάνει κανείς, βλέπω πως υπάρχει κακό σε ότι κανείς γίνεται. Το να τους κρίνεις θα έδειχνε απλά έλλειψη κρίσης. Το μεγαλείο της ψυχής δεν είναι μεταδοτικό. Οι ανώτερες σκέψεις και τα ανώτερα αισθήματα είναι, από την ίδια τους τη φύση …μεμονωμένα.»

Όσκαρ Γουάιλντ

De PROFUNIS

ΥΓ....Τόσο παλιό αλλά συνάμα και τόσο διαχρονικό, προσαρμοσμένο πάντα σε μιά πραγματικότητα. Με τις υγείες σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: